Overbruggingslijfrente

rene@gepken.nl

Welke (bankspaar)mogelijkheden zijn er?

Stel: U bent nu 55 jaar en wenst op 60 jarige leeftijd minder te gaan werken...
Het verder laten groeien van uw lijfrente tot uw 60ste kan via banksparen. Maar de uitkeringen die u vanaf uw 60ste wenst, kunnen niet worden geregeld via banksparen.
Toch zijn er wel mogelijkheden voor u.

Gezien de startdatum (vóór 1 januari 2006) van uw vrijkomende polis, is dit een zogeheten nieuw regime lijfrente. Daarmee mag u fiscaal wettelijk gezien een overbruggingslijfrente mee aankopen.


De complexiteit zit hem in het feit dat u na 1-1-2006 nog premie heeft betaald. Met de waarde van uw lijfrentepolis op 31-12-2005 mag u een overbruggingslijfrente aankopen, maar met de waarde die u heeft opgebouwd na 31-12-2005 mag dat niet. U heeft als het goed is hier bericht over gehad van uw verzekeraar of tussenpersoon.

U kunt er voor kiezen de vrijkomende lijfrente te storten op een 
bankspaarrekening voor de gewenste 5 jaar tot leeftijd 60. Vervolgens kunt u voor de waarde van de polis die u heeft opgebouwd tot 31-12-2005 een overbruggingslijfrente aankopen.


Omdat er via banksparen geen overbruggingslijfrente mag worden aangekocht, zult u zich moeten wenden tot een lijfrenteverzekeraar.


Het overige deel, kunt u laten staan op de bankspaarrekening. Dit kunt u laten staan tot uw AOW leeftijd of zelfs vijf jaren daarna. Bij ingang van uw AOW kunt u het saldo verspreid over minimaal 5 jaar kunt laten uitkeren via bijvoorbeeld een direct uitkerende lijfrenterekening (banksparen).

Toelichting:


Er zijn voor lijfrentepolissen verschillende fiscale spelregels.
Dit komt omdat in de loop der jaren de fiscale spelregels steeds verder versoberd zijn. Welke spelregel voor uw polis van toepassing is, hangt af van de ingangsdatum. We onderscheiden de volgende regimes:

1. Oud regime:
Polis waarvoor jaarlijks of maandelijks premie werd betaald. Afgesloten voor 16 oktober 1990.
Polis waarvoor een éénmalige koopsom is betaald. Afgesloten voor 1 januari 1992.

2. Nieuw regime met overbruggingsrechten:
Polis waarvoor jaarlijks of maandelijks premie werd betaald. Afgesloten na 16 oktober 1990.
Polis waarvoor een éénmalige koopsom is betaald. Afgesloten na 1 januari 1992.

3. Nieuw regime zónder overbruggingsrechten:
Dit regime is het meest recente regime. Dit regime is ontstaan toen per 1-1-2006 de wet VPL in werking trad. Deze wet verbiedt het vervroegd met pensioen gaan. Een lijfrente met dit regime kunt u dus niet als overbruggingslijfrente gebruiken.
Lijfrentepolissen opgebouwd na 1-1-2006 vallen onder dit regime. Ook als u na 1-1-2006 premie betaalt aan een lijfrentepolis die voor 1-1-2006 is afgesloten, dan mag u de opgebouwde waarde vanaf 1-1-2006 niet gebruiken als overbruggingslijfrente.

Banksparen en overbruggingslijfrente


De wet banksparen trad per 1-1-2008 in werking en is ingericht op de nieuwste wetgeving. Er is in de wet banksparen geen rekening gehouden met lijfrentes uit een ouder regime. Dit betekent dat banksparen alleen kan met de nieuwste fiscale spelregels. U kunt uw overbruggingslijfrente dus niet laten uitkeren door een bank.


U kunt wel uw oud regime polis tijdelijk stallen op een bankspaar opbouwrekening. U verliest dan niet uw recht op een overbruggingslijfrente maar u bent wel uw oud regime recht kwijt. U kunt de polis dus niet meer in één keer laten uitkeren of schenken. De overbruggingslijfrente kan dan nog steeds alleen maar worden uitgekeerd door een verzekeraar.

Eerst banksparen dan weer verzekeren


Omdat bij verzekeraars nog wel een overbruggingslijfrente mag worden aangekocht, is het toegestaan om eerst te gaan banksparen en de uitkeringen te laten verzorgen door een verzekeraar.


Banken en verzekeraars nemen de administratie van elkaar over, waardoor door de fiscus altijd te traceren is hoe een lijfrente is opgebouwd.
Dit geldt overigens niet voor oud regime polissen. Als die op een bankspaarrekening wordt gestort, dan verliest u het oud regime.

Lijfrente voor AOW leeftijd laten uitkeren via banksparen


Voor de volledigheid, het is wel mogelijk om een lijfrente uit te laten keren voor AOW leeftijd maar dan moet deze minimaal 20 jaren duren plus de jaren vóór AOW leeftijd. (bijvoorbeeld: AOW op 67 jaar, ingang lijfrente 62 jaar dan moet dus de looptijd minimaal 25 jaren worden! (vaak niet interessant)

Share by: